Parfum lahko vpliva na naše počutje?

Parfum lahko vpliva na naše počutje?

Parfum lahko vpliva na naše počutje? Na naše trenutno razpoloženje in dobrobit? Mnogi ne bi povezali, vendar raziskave kažejo drugače. Dokazano je, da parfum lahko vpliva na naše počutje ob nanosu. Ob nanosu parfuma na telo se možganske celice aktivirajo, zaznajo signale dišave in vplivajo instatno na razpoloženje. Bolj lahkoten in svež je parfum, se aktivira hormon sreče, kar pomeni da se nam nariše namešek na obraz in smo pripravljeni na izzive. Bolj težek kot je parfum in intenziven se aktivirajo možganske celice, ki sprožijo notranjo lepoto in poželenje.

Kako parfum vpliva na naše počutje?

Spomini in dišave. Dišave so močno povezane s spomini in lahko sprožijo močne čustvene odzive. Nekateri vonji ob nanosu nas lahko vrnejo v določene trenutke ali doživetja, ter v nas sprožijo nostalgijo in pozitivna čustva. Kar ni vedno slabo, kajne?

Prav tako ob nanosu parfuma začutimo vonj. Naš vohalni sistem pošlje signale v možgane, zlasti v limbični sistem, ki je odgovoren za čustva in spomin. Ta neposredna povezava lahko sproži čustvene odzive in vpliva na razpoloženje. Lahkotne dišave nas spomnijo na poletne užitke, medtem ko nas bolj težke dišave spomnijo na jesensko-zimske užitke.

Številni parfumi so sestavljeni iz sestavin, ki so znane po svojih lastnostih za izboljšanje razpoloženja. Na primer, vonji citrusov, kot sta bergamotka ali grenivka, se pogosto povezujejo s spodbudnimi in energetskimi učinki, medtem ko cvetlični vonji, kot sta sivka ali vrtnica, spodbujajo sprostitev in umiritev. Mosuš povezujejo z čustvi in njihovo globino. Vrne nas v trenutke romantike in ljubezni.

Parfum in osebno izražanje

Z aplikacijo parfuma, ki se ujema z našim osebnim slogom in željami, lahko izboljšamo samozavest in splošno razpoloženje. Parfum lahko služi kot oblika samoizražanja, saj posamezniku omogoča, da svetu posreduje želeno razpoloženje ali auro. Kako poiskati pravi parfum zase? Preberi si tukaj!

Parfumi so lahko koristni tudi kot aromaterapija. Nekateri parfumi vsebujejo eterična olja, znana po svojih terapevtskih lastnostih. Na primer vonji, kot so sivka, kamilica ali vanilija, naj bi imeli pomirjujoče in protistresne učinke ter naj bi spodbujali občutek sproščenosti in dobrega počutja.

Družbeni vpliv parfuma? Dišave so lahko globoko zakoreninjene v kulturnem ali družbenem kontekstu. Nekateri vonji so lahko povezani z določenimi obredi, tradicijami ali dogodki, in ko jih srečamo, lahko sprožijo ustrezna čustva, povezana s tem kontekstom. V Indiji je uporaba dišavnih palčk različnih vrst v hiši skorajda obvezna. Dišava jim pomaga pri čiščenju hiše ali izboljšanju razpoloženja skozi razmišljanje.

Vsekakor je potrebno opozoriti, da dišava lahko na posameznika vpliva drugače, bodisi zaradi osebnih preferenc ali izkušenj. Poleg tega imajo osebne asociacije in izkušnje z določenimi vonji pomembno vlogo pri tem, kako parfum vpliva na razpoloženje. Kot smo že rekli parfum lahko privleče na plan razne spomine, iz določenih trenutkov, dogodkov.

Kateri je tisti parfum, ki vam privleče spomine na plan in vam vpliva na razpoloženje?

Deli prispevek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Košarica
  • V košarici ni izdelkov.